Home Nieuws & events Vijftien jaar Prowise: “trots op hoe ver we al gekomen zijn”

April 17, 2024

Vijftien jaar Prowise: “trots op hoe ver we al gekomen zijn”

Een terugblik en vooruitzicht met de oprichters van Prowise

Interview van Michael en Erik voor het vijftien jaar bestaan van Prowise

Voor Michael Ahrens en Erik Neeskens, oprichters van Prowise, voelt het soms nog als de dag van gisteren dat ze met het eerste ‘Bordwijs’-digibord een basisschool binnen stapten. Op 1 april 2009 begon de stroomversnelling waar Prowise tot op de dag van vandaag nog steeds in zit. Een mooi moment om samen toch even stil te staan en terug te blikken op een aantal bijzondere momenten, en durven dromen over hoe de toekomst eruit ziet.

Als je ooit aan de Luchthavenweg in Budel bent geweest, heb je gegarandeerd kennisgemaakt met de Brabantse gezelligheid gecombineerd met de innovatieve mindset van de oprichters van Prowise. Beide kenmerken zie je ook terug als je de kantoren van Michael of Erik binnenstapt. Achter de tientallen foto’s aan de wand schuilen bijzondere, grappige en unieke momenten van de afgelopen vijftien jaar.

 

15 jaar Prowise.. waar zijn jullie nou eigenlijk het meest trots op?
Erik: “Eigenlijk kan ik hier geen antwoord op geven. Er zijn zoveel mooie dingen gebeurd. Maar als ik dan toch moet kiezen dan is het dat we al zo ver gekomen zijn met elkaar en dat we het onderwijs aan het veranderen zijn. Dat vind ik nou mooi.”
Michael: “Voor mij eigenlijk precies hetzelfde. Ik ben er ook wel trots op dat we 15 jaar aan het groeien zijn. Groeien gaat altijd met horten en stoten en dan hebben we ook nog een corona-periode gehad. Ondanks de moeilijkheden hebben we het grootste deel van het team kunnen behouden. Op veel afdelingen hebben we amper verloop en dat is in deze tijd eigenlijk wel heel bijzonder.”

Foto's Michael Ahrens
Sources: Esquire.com, Matt Yohe, Apple

Op kantoor bij Michael Ahrens

 

Ik zie een rijtje ‘slimme mensen’ hangen, wie zijn ze en waarom hangen ze hier?
Michael: “Eigenlijk is dat heel makkelijk. De meest bijzondere vind ik Robert Noyce. Veel mensen kennen hem waarschijnlijk niet, maar hij is de Founder van Intel en ook wel de grondlegger van Silicon Valley. Hij behandelde medewerkers als vrienden en hij beloonde en stimuleerde teamwork. Noyce’s managementstijl zou je kunnen omschrijven als “de mouwen opstropen”. Hij wees luxe bedrijfsauto’s, gereserveerde parkeerplaatsen, privéjets, kantoren en meubilair af ten gunste van een minder formele, ontspannen werkomgeving waarin iedereen bijdroeg en niemand extravagante beloningen ontving.”

 

Eigenlijk wat jullie dus ook hebben gedaan?
Michael: “Nou, toch wel anders. Hij heeft het natuurlijk op een veel grotere schaal gedaan en ook zijn uitvindingen hebben veel meer impact gehad, maar hij is altijd een grote inspiratiebron geweest. En hij is ook de mentor van Steve Jobs geweest. Steve Jobs hangt dan weer hierboven in het rijtje. Hij heeft meermaals bewezen dat je met creativiteit en klantgerichtheid toch wel heel veel kunt bereiken.”

 

Tussen het rijtje mannen zie ik ook één vrouw, wie is dat?
Michael: “Dat is Malala Yousafzai en zij staat voor het recht op onderwijs voor iedereen. En dat je je daar af en toe hard voor moet maken. Het recht op onderwijs voor iedereen sluit natuurlijk naadloos aan op hoe we er hier bij Prowise ook over denken.”

 

Daar hangt trouwens nog een vrouw: Os Moen. Mensen uit Budel kennen haar uiteraard wel als ‘moeder’ van Budel.
Michael: “Ja, we komen natuurlijk uit Budel en ik denk dat de moeders uiteindelijk toch wel aan de basis staan van alle successen. Zij vormen je in je jeugd, geven je normen en waarden mee. Os Moen staat eigenlijk voor gastvrijheid, gemoedelijkheid en gemeenschapszin. Waardes die we bij Prowise ook belangrijk vinden. Hoe arm of rijk je ook was, er was altijd ruimte aan de eettafel.”

 

En op welke foto ben je het meest trots?
Michael: “Het meest trots ben ik toch wel op die Bett Award. Daar komt eigenlijk heel veel samen. De stap om als bedrijf naar het buitenland te gaan is heel moeilijk. En ook om in het buitenland prijzen te winnen, en dan zeker op de ‘Oscars van het onderwijs’, dat was wel een erkenning voor heel Prowise dat we het wél in het buitenland kunnen maken. Over Duitsland wordt vaak hetzelfde gezegd; dat het heel moeilijk is om je daar als Nederlands bedrijf te vestigen. En nu is Duitsland toch het grootste onderdeel binnen Prowise.”

Foto's Erik Neeskens

Op kantoor bij Erik Neeskens

 

Welke foto is jouw favoriet?
Erik: “Eigenlijk hangen ze hier omdat het allemaal mooie momenten zijn natuurlijk. Maar wat ik wel bijzonder vind is bijvoorbeeld deze groep hier op de Bett een aantal jaar terug. Hoeveel plezier wij met elkaar hebben op zo’n beurs, daar keken andere standhouders toch wel vaak van op. Zeker als we dan ‘s ochtends om half 9 de polonaise aan het lopen waren, dat snapte niemand.”

 

Een foto met Michael en Erik in Chinese klederdracht, hier zit vast een leuk verhaal achter?
Erik: “Ja, dat klopt. We waren in China, daar zijn we natuurlijk wel vaker samen geweest. Na deze trip kwamen we terug met carnaval, en dan weet je het wel, dan moet er in Budel gefrühshopt worden! Op zondagochtend zouden we landen en dan meteen verkleed doorgaan. We hebben toen in China in een trouwwinkel nog deze pakken gekocht en het is me dus gelukt om ook Michael zo ver te krijgen dat we ons in het vliegtuig op de WC gingen omkleden. Bianca en Lilian kwamen ons ophalen en toen kwamen we dus zo het vliegtuig uit.”

 

Op deze foto krijgt een van onze verkooppartners een ‘Prowise Award’. Hoe belangrijk zijn partners voor Prowise?
Erik: “We werken eigenlijk al heel lang samen met dezelfde partners. De partners waarvoor we gaan, daar willen we ook echt voor de lange termijn mee verder gaan. Dat zie je ook terug aan de inkoopkant en dat vinden we belangrijk. Hier staat bijvoorbeeld een bronzen paard dat we van een partner uit China hebben gekregen. Het paard staat voor succes en geluk. Als je langdurig met elkaar samenwerkt, dan bouw je duurzame relaties op.”

 

Aan het einde van de ‘Luchthavenweg’ bevindt zich het vliegveld van Budel. Hoe heb je het voor elkaar gekregen om met Prowise vlaggetjes op de landingsbaan te staan?
Erik: “Dat was de eerste Prowise klant die met het vliegtuig naar Budel kwam. Voor zo’n speciaal moment hadden we natuurlijk de rode loper uit de kast getrokken en onze collega Hay speelde op de accordeon. Dat was een leuk moment!”

 

En dan hebben we nog Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met het Prowise logo tussen hen in. Hoe is dit beeld tot stand gekomen?
Erik: “Onze digiborden hangen bij Arcus in Heerlen en daar kwamen toen de Koning en Koningin op bezoek. Ik kreeg deze foto van iemand anders doorgestuurd. Een grappig beeld omdat Prowise letterlijk tussen ze in staat. Je ziet Prowise trouwens ook vaak voorbij komen op het journaal, of bijvoorbeeld het reclamespotje van de Rijksoverheid. Zeker als je erop gaat letten, dan zie je pas hoe vaak we eigenlijk op tv komen!”

 

Vooruitzicht voor de komende 15 jaar

 

Wat verwachten jullie in de komende 15 jaar? Welke foto komt er aan de muur te hangen?
Michael: “Er gaat de komende tijd heel veel veranderen. AI gaat een enorme impact hebben op alles wat we doen en ook op de ontwikkelingen voor het onderwijs. Ik hoop eigenlijk dat we in de kern hetzelfde bedrijf blijven, met dezelfde ambitie en drive om het onderwijs beter te maken.”
Erik: “Daar ben ik dan wel niet meer bij hè, dan ben ik bijna 75!”
Michael: “Het zou ook niet goed zijn als Prowise dan alleen van ons afhankelijk is. We hebben inmiddels een sterk team gebouwd waar we op kunnen leunen. Ik ben er ook van overtuigd, dat als wij ervoor zouden kiezen om op een berg in Oostenrijk te gaan zitten om te gaan vissen, het hier gewoon allemaal doorgaat. En dat is natuurlijk super belangrijk.”
Erik: “Dan is dat de foto die erbij komt te hangen!”

Afbeelding van twee mannen die zitten te vissen

Gerelateerde berichten

Technische training Prowise technische training 27-28 November

Technische training

Meld je nu aan voor onze technische training(en) op 27 en/of 28 november.
Lees meer
Prowise Learn Leerling oefent rekenvaardigheid met Prowise Learn Rekentuin

Versterk basisvaardigheden met Prowise Learn

Hoe kan Prowise Learn bijdragen aan het versterken van de basisvaardigheden van leerlingen?
Lees meer
Prowise GO Prowise GO Update

Prowise GO update: verbeterde zoekfunctionaliteit en meer inzicht voor de leerkracht

We hebben weer nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan jouw online leeromgeving!
Lees meer